Дика риба

Кріль — Антарктична креветка  

Кріль — Антарктична креветка

Кріль - це планктонні ракоподібні (рачки), що живуть в поверхневих шарах води помірних і високих широт океанів обох півкуль. Вага особин становить не більше 2 г, розміри від 10 до 65 мм.

В природі існує велике різноманіття видів криля, який, як правило, відрізняються один від одного тільки лише ареалом проживання. Основним промисловим видом вважається тихоокеанський і атлантичний криль.

Життєвий цикл криля становить від 5 до 7 років. Концентрація криля в одному метрі кубічному води може досягати до 30 000 особин. За різними оцінками загальна маса Антарктичного криля становить від 200 до 500 мільйонів метричних тонн.

З 70-х років XX-го століття СРСР і Японія стали виловлювати криль в антарктичних водах. З тих пір за крилем зміцнилася назва "антарктична креветка".

Цінність криля, як продукту харчування, посилюється абсолютною екологічною чистотою, адже ареал їхнього проживання - Антарктика - самий екологічно чистий район на земній кулі. Харчується криль в основному водоростями і наннопланктоном, тобто самими маленькими (менше 0,05 мм) організмами, що живуть як в товщі води, так і на підводній поверхні льоду. Це означає, що м’ясо криля не може містити шкідливих речовин.

М’ясо криля - це 100% -ий натуральний продукт, яким харчуються пінгвіни, риби, морські птахи і кити. На щастя, природні запаси криля настільки великі, що сьогодні і ми, люди, можемо включити цей дар природи в свій щоденний раціон.

Вилов криля

Промисел Антарктичного криля ведеться виключно в зоні Антарктиди згідно квотам, розмір яких визначає Комісія зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ).

АНТКОМ була створена в 1982 році на основі міжнародної Конвенції зі збереження морських живих ресурсів Антарктики. Дана міжнародна організація не тільки регулює рибний вилов, а й відповідає за збереження морських екосистем Антарктики, використовуючи екосистемний підхід до управління ними.

Вилов криля щадним, безпечним та екологічно чистим способом, є основною вимогою АНТКОМ.

Гранично допустимий обсяг вилову криля в 2014р. склав 620 тис. тонн. Цей рівень базується на історичному максимумі щорічного вилову в регіоні 48 і є відміткою того, скільки криля може бути виловлено перш, ніж будуть задіяні спеціальні заходи управління ресурсами.

АНТКОМ визначає розмір квот на вилов криля для країн - її членів. Квоти розраховані, виходячи з того, яка кількість криля споживається китами, морськими ссавцями і пінгвінами.

Промисел ведеться спеціальними суднами - траулерами, які представляють собою величезні плавучі заводи, на яких виловлений криль може заморожується, перероблятися в крилеву муку і / або крилевий жир, а також з неї можуть вироблятися Омега-3 капсули і харчові добавки.

Кожен траулер унікальний у своєму роді. Системи вилову і переробки криля у кожного траулера розроблені власними фахівцями та є своєрідними ноу-хау.

Пошук криля ведеться спеціальними гідроакустичними приладами.

Сезон початку ведення промислу починається 1-го грудня і закінчується 30-го листопада.

У 2014 р промисел ведеться шістьма країнами: Україною, Польщею, Норвегією, Китаєм, Кореєю, Чилі.

Після розпаду СРСР вилов криля відновила тільки Україна, а саме, ВАТ "Інтеррибфлот". Траулер компанії був модернізований в січні 2013 і на сьогоднішній день є другим за величиною траулером, який проводить промисел криля у водах Антарктики.

Видобуток криля відбувається в суворих природних умовах, щодня моряки відчувають на собі силу штормів, качки, холодних вітрів, обмерзань, різких стрибків атмосферного тиску, властивих високим широтам.

Далеко не кожна країна має квоти на вилов криля і траулери, здатні займатися промислом і переробкою м’яса криля. Ми, Українці, можемо пишатися тим, що наша держава - одна з небагатьох країн, яка має технологічні та людські ресурси для здійснення промислу криля у водах Антарктики, завдяки чому на полицях супермаркетів з’являється продукт, харчування яким благотворно впливає на здоров’я кожного українця, а значить і всієї української нації.

Вилов криля

здійснюється в кристально чистих
крижаних водах біля берегів Антарктиди
Антарктика

Цікаві факти про найбільш загадкове місце земної кулі - Антарктику

200 мільйонів років тому Антарктида була єдиним цілим з Південною Америкою, Африкою, Індією, Австралією, і Новою Зеландією на єдиному континенті під назвою Гондвана. Не було ніякого льодовикового покриву, клімат був теплим, росли дерева і мешкали великі тварини. Сучасний льодовиковий покрив сформувався на Антарктиді тільки кілька мільйонів років тому.

Антарктика не належить жодній державі. Хоча варто сказати кілька країн (включаючи Австралію, Аргентину і Великобританію) свого часу намагалися претендувати на власність над Антарктикою, вона донині залишається вільним від держави простором. У 1959 році був укладений «Договір про Антарктику», що проголошує її «природним запасником, призначеним для миру і науки». Договір підписали 48 держав.

Антарктида - єдиний континент без часових поясів. Вчені, які тут мешкають, живуть або за часом своєї батьківщини, або за часом співробітників, що постачають їм їжу та екіпіровку.

Незважаючи на те, що в Антарктиді немає ані постійного населення, ані будь-якого уряду, континент має власний телефонний код +682, а також домен верхнього рівня доступу - aq і прапор - блакитний фон з білим континентом.

У щоденний раціон полярників працюючих на антарктичних станціях обов’язково входить пиво.

Антарктика - не тільки найхолодніше місце Землі, але і саме сухе. Середня кількість опадів в Антарктиці становить лише 10 сантиметрів. Так звані Сухі долини Мак-Мердо - місце, де поєднання холоду і сухості досягають абсолюту. Опадів тут не було більше двох мільйонів років! Поверхню і клімат цієї місцевості так нагадують поверхню Марса, що NASA проводили тут випробування космічної програми "Вікінг".

Найбільш "позитивний" рекорд регіону належить антарктичному морю Уедделла: воно вважається найчистішим в світі. Що, втім, логічно: забруднювати його тут абсолютно нікому. Води моря настільки прозорі, що крізь них можна побачити предмети, що знаходяться на глибині 80 метрів!

Антарктида є самим холодним континентом у світі. Саме там була зафіксована найнижча температура за всю історію людства, -89,2 градусів за шкалою Цельсія.

Флору і фауну Антарктики різноманітною не назвеш. На материку зустрічаються мохи, лишайники, водорості, гриби, бактерії, багато тюленів, морських котиків і китів. Холодні антарктичні води багаті крилем і рибою. На узбережжі живуть морські птахи і пінгвіни.

Раніше потрапити на Антарктиду можна було тільки у складі експедиції. А зараз це зробити досить просто, достатньо лише придбати тур в експедиційні круїзи.

Антарктика

- єдиний екологічно
чистий регіон Світового океану
Переробка криля

Система переробки криля у кожного траулера індивідуальна і залежить від того, що саме буде проводитись.

Так, для випуску м’яса криля потрібно відокремити м’ясо від панцира. Для полегшення цього процесу криль варять при температурі 80 градусів, потім подають на центрифуги, де відбувається відділення більш важкого м’яса від легкого панцира з нутрощами.

Крім того, існує метод аеролущення, при якому звільнення креветки від панцира відбувається "видувом" (потужним потоком повітря). Однак, як і будь-яка машинна обробка, такий спосіб може пошкодити цілісність рачка. Для виробництва м’яса, ніж ціліше шийки криля, тим краще.

Траулер нашої компанії використовує термічну обробку для виробництва м’яса криля.

Переробка криля

відбувається на протязі 3-х годин з моменту
вилову, завдяки чому продукт зберігає максимум
корисних властивостей Переработка криля
Невичерпне джерело
мінералів, вітамінів,
мікро - та макроелементів*
  • Білок16,8 г
  • Натрій565 мг
  • Фосфор137 мг
  • Калій94 мг
  • Магній69,8 мг
  • Омега-344%
  • Кальцій41,7 мг
  • Залізо4,0 мг
  • Омега-63,2%
  • Фтор2,8 мг
  • Цинк2,1 мг
  • Йод0,05 мг
Вітаміни:
  • A
  • PP
  • E
  • B1
  • B2
Позитивно впливає на зовнішній вигляд**
  • Струнка
    фігура
    Стройная фигура
  • Блискуче
    густе
    волосся
    Блестящие густые волосы
  • Здорові
    міцні
    білі зуби
    Здоровые крепкие белые зубы
  • Здорова
    сяюча
    шкіра
    Здоровая сияющая кожа
  • Сильні
    міцні
    м’язи
    Сильные крепкие мышцы
  • Здорові
    міцні нігті
    та кістки
    Здоровые крепкие ногти и кости
Підвищує рівень інтелекту**
  • Джерело
    енергії
    Источник энергии
  • Відмінна
    пам’ять
    та увага
    Отличная память и внимание
  • Розумовий
    та фізичний
    развиток
    Умственное и физическое развитие
  • Високий
    рівень
    інтелекту
    Высокий уровень интеллекта
  • Зміцнення
    імунної
    системи
    Укрепление иммунной системы
  • Стресо-
    стійкість
    Стрессо-устойчивость
Покращує здоров’я**
  • Поліпшення
    засвоєння вітамінів
    Улучшение усвоения витаминов
  • Радіо-
    протекторні властивості
    Радиопро-текторные свойства
  • Анти-
    оксидант
    Анти-оксидант
  • Нормалізація
    обміну
    речовин
    Нормализация обмена веществ
  • Нормалізація
    вироблення
    гормонів
    Нормализация выработки гормонов
  • Репродуктивне
    здоров’я
    Репродуктивное здоровье

Сучасні дієтологи рекомендують вживати м’ясо криля в листових салатах
з додаванням овочів, горіхів, лимона, яєць, зеленої цибулі, зелені, оливкового масла

Рецепты с мясом криля

М’ясо криля – незамінний продукт
для сучасного жителя мегаполісу,
джерело краси та здоров’я з Антарктики!

М’ясо криля ТМ «Аквамарин» можна придбати в торгових мережах України в відділі рибних консервів

*Вміст у 100 г м’яса криля. Дані представлені на підставі протоколу випробувань м’яса криля Державним підприємством «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» (ДП «Укрметртестстандарт»)
**За умови регулярного споживання.